Vol vertrouwen

Tijdens mijn spreekuur als verloskundige komt de keuze voor het wel of niet geven van borstvoeding altijd een keer ter sprake. Als ik aan de zwangere en haar partner vraag of ze al weten of ze hun baby borstvoeding willen gaan geven, krijg ik verschillende antwoorden. Maar een veel gehoord antwoord is: “ja, als het lukt”.  En over dit antwoord gaat deze blog.
Ik denk er namelijk vaak over na wat dit antwoord betekent. “Als het lukt” impliceert voor mij dat je er vanuit gaat dat het mogelijk niet gaat lukken. En waarom zou je bij voorbaat al denken dat het geven van borstvoeding niet gaat lukken? Mogelijk wordt dit beïnvloed door ervaringsverhalen die je gehoord hebt in je omgeving, je jezelf wilt beschermen om teleurstelling te voorkomen of omdat je mogelijk met vragen zit over wat er allemaal bij komt kijken.

We weten dat vrijwel alle vrouwen in staat zijn om moedermelk te produceren. Slechts bij 1-2% van de vrouwen is er een lichamelijke oorzaak die voor problemen kan zorgen bij het geven van borstvoeding. Dit zijn gelukkig zeldzame aandoeningen zoals een ernstige ziekte bij de moeder, onderontwikkeling van de borstklieren of een ernstige verstoring in de hormoonhuishouding. En ook elke gezonde pasgeboren baby* kan aan de borst drinken. Een baby wordt namelijk geboren met van nature aanwezige reflexen om zelf de borst te kunnen zoeken, vinden en aanhappen om vervolgens effectief aan de borst te zuigen. Dus wat maakt dan dat er toch twijfelachtig geantwoord wordt?

“…als het lukt”

Wat mij betreft kan en mag je als vrouw gewoon sterker achter je keuze staan. Waarschijnlijk heb je je voorafgaand en tijdens je zwangerschap verdiept in het onderwerp voeding voor je baby. Informatie en je idee hierover heb je samen met je partner gevormd door te praten, discussiëren, lezen, informatie van je verloskundige, online, bijwonen van een voorlichtingsavond, mede zwangeren tijdens bijvoorbeeld de zwangerschapsgym etc etc. Al deze informatie, ervaringen en meningen zorgen ervoor dat je een voor jou goede keuze maakt. Een weloverwogen, geïnformeerde keuze waar je achter staat. En wat zou het dan geweldig zijn als ik een volgende keer aan een zwangere vraag of ze borstvoeding wil gaan geven ze als antwoord geeft: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.

* Een gezonde baby geboren na een voldragen zwangerschap met een goede start

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 1 =