Borstvoeding geven doet geen pijn

 

Naast de diensttelefoon waarop ik te bereiken ben als verloskundige tijdens mijn diensten voor verloskundigenpraktijk Ode, heb ik ook mijn eigen ‘dienst’mobiel. Het bijbehorende telefoonnummer is dat van BuikBabyBorst en hierop ben ik vrijwel dagelijks te bereiken als lactatiekundige, mijn tweede prachtige beroep.
Maandagmiddag, mijn telefoon gaat. Een jonge moeder heeft besloten mij te bellen. Na een vlotte bevalling zonder bijzonderheden werd er acht weken geleden een gezonde zoon geboren. Hij ging vrijwel direct goed aan de borst en ook in de eerste week leek het goed te gaan. Moeder geeft wel aan dat haar tepels eigenlijk al bijna vanaf het begin pijn doen. Ze ervaart pijn vooral bij het aanhappen aan de borst, maar eerlijk gezegd ook gedurende de hele voeding.

Pijn hoort er echt niet bij!

Na de belangrijkste punten uitgevraagd te hebben, besluiten we tot het maken van een afspraak voor een consult aan huis. De volgende ochtend kan ik al naar haar toe.
In het begin van mijn consult wil ik altijd van alles weten. Hoe is de bevalling verlopen, waren er bijzonderheden, hoe is de kraamweek verlopen, wanneer en hoeveel pijn ervaart ze, etc etc. Tijdens het in kaart brengen van het verloop tot nu toe, meldt de kleine jongen zich voor een voeding. Van een diepe slaap zien we dat hij in een lichtere slaap komt. Zijn oogjes beginnen wat te bewegen (nog met dichte oogleden), zijn ontspannen handjes beginnen wat te friemelen en we horen zachte smakgeluidjes. Dit alles zijn prachtige voedingssignalen en geeft het seintje om hem aan te gaan leggen.
Moeder en zoon laten zien wat er allemaal al goed gaat met betrekking tot het geven van borstvoeding. Mijn oog valt wel meteen op de wat verkrampte, rechtop zittende houding van moeder en de gespannen lippen en mond van de baby. Met enkele tips en ondersteuning in het vinden van een ontspannen houding voor moeder en haar baby, geef ik wat praktische tips voor het optimaal aanhappen. Met extra aandacht voor een zo groot mogelijke hap. En na even oefenen ging het ventje voor het eerst met een enthousiast wijd open mondje aan de borst. De reactie van zijn moeder was de mooiste die er is. Verbazing dat ze  geen pijn meer voelde, het gevoel van opluchting en er daalde een ontspanning over haar en de baby heen, tranen van geluk voor mama. Op naar een comfortabele, pijnloze borstvoedingsperiode voor moeder en kind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − twaalf =